medezeggenschapsblogleiden

Universiteitsverkiezingen - op naar een hogere opkomst

Universiteitsverkiezingen - op naar een hogere opkomst

De universitaire verkiezingen komen eraan. De kandidaten bereiden zich voor op een spannende campagnetijd.

Openingsborrel

In de sfeervolle hal van de Oude UB aan het Rapenburg te Leiden hebben zich zo’n 30 studenten en enkele leden van het personeel verzameld. Het is donderdag 1 mei en de allereerste Pré Campagneborrel staat op het punt te beginnen. Dit jaar heeft de Werkgroep Zichtbaarheid Verkiezingen het initiatief genomen om een openingsborrel met alle kandidaten voor de universiteitsverkiezingen te organiseren. Het idee is ontstaan na de verkieizngen van vorig jaar om iedereen dit jaar de gelegenheid te geven om elkaar zo goed mogelijk te leren kennen.

Opkomst

De opkomst voor deze unieke opening is hoger dan verwacht. Alle partijen zijn goed vertegenwoordigd en lijken er zin in te hebben: er wordt niet alleen met partijgenoten gepraat, maar ook met de concurrenten. Dit is ook precies de bedoeling, want zo kunnen we met zijn allen de opkomst verhogen en de sfeer tijdens de verkiezingen goed houden.

Verkiezingen

Van maandag 12 mei t/m vrijdag 16 mei zijn er verkiezingen voor de medezeggenschapsraden van de Universiteit Leiden. Het is belangrijk dat de opkomst dit jaar nog hoger komt te liggen. Zo kunnen raadsleden met een sterk mandaat in gesprek gaan met faculteitsbesturen en het College van Bestuur. Dit weet ik als raadslid van de Universiteitsraad als geen ander. Daarom roep ik iedereen op te gaan stemmen tijdens de verkiezingsweek. Vorig jaar heeft een op de vier studenten gestemd voor de studentgeleding voor de universiteitsraad. Op de Faculteit der Sociale Wetenschappen lag de opkomst nog hoger: daar heeft een op de drie studenten gestemd. Eens in de twee jaar zijn er ook verkiezingen voor de persoonsgeledingen. De opkomstpercentage ligt bij deze groep een stuk hoger, maar daar maak ik me ook geen zorgen om. De opkomst tijdens de eerste openingsbijeenkomst met alle partijen is hoog, nu de opkomst tijdens de verkiezingen nog.