medezeggenschapsblogleiden

Universiteitsraad buigt zich over diversiteit De Diversity Officer: Dr. Isabel Hoving

Universiteitsraad buigt zich over diversiteit

"Nederland zakt opnieuw op ranglijst kloof mannen en vrouwen", zo kopte Trouw onlangs.

Nederland is weer een plaats gezakt op de ranglijst van het World Economic Forum (WEF) en moet het doen met een magere veertiende plek. Zelfs landen als Nicaragua en Rwanda, de nummer zes en zeven van dit jaar, doen het flink beter dan Nederland. Onze universiteit staat er niet veel beter voor. Hoewel Leiden te boek staat als een universiteit waar het vrouwelijk geslacht in hoge mate vertegenwoordigd is, in het aantal hoogleraren zie je dit niet terug. Die groep blijft hoofdzakelijk bestaan uit de klassieke oude grijze mannen. Daarom is sinds vorig jaar een Diversity Officer aangesteld; Isabel Hoving. Bij de vergadering van de Universiteitsraad op 6 oktober namen we haar werkplan voor de komende twee jaar door.

Bewustwording Diversiteit

Vrouwenquota zijn niet de oplossing. Niemand wil aangenomen worden om enkel de richtlijnen te halen. In ons overleg kwam vooral naar voren dat bewustwording van belang is. Bewust zijn dat een sollicitatiecommissie gevuld met grijze mannen eerder voor een gelijke grijze man zal kiezen. Een diverser ingevulde sollicitatiecommissie kan daarbij al tot een diverser aanbod aan kandidaten komen. Deze verandering in attitude is echter niet iets wat van bovenaf opgelegd kan worden. Het zal een langdurig proces zijn. Maar het is taak voor de Diversity Officer om hier werk van te maken. De universiteitsraad oordeelde dat haar plannen nog wat mager en te vrijblijvend zijn. Zo zullen we in de komende jaren niet snel tot de beoogde bewustwording komen. We kaartten daarbij aan om actiever hieraan te werken, zonder dat dit direct tot quoteringsbeleid gaat leiden.

Het voorstel van de Universiteitsraad is om de periode van het werkplan te verlengen. Het teweegbrengen van de bewustwording is al een taai proces, een steeds wisselend beleid zal daar geen positieve werking op hebben. Het is de komende jaren taak voor de Diversity Officer om deze bewustwording te kweken. Om te komen tot een diversere universiteit. We wensen haar er veel succes mee.